Voorkom rebound-effect! Hoe blijven uw energie investeringen renderen?

Spouwmuurisolatie, HRe-ketel of zonnepanelen. Het is maar een greep uit de mogelijke investeringen in je woning die het energielabel verbeteren en de energierekening omlaag brengen. Diverse woningcorporaties en vastgoedeigenaren hebben de laatste jaren hun woningvoorraad aangepakt en geïnvesteerd in kostbare woningrenovaties. Renovaties die op middellange termijn renderen door een verminderd energieverbruik van de woning. Maar is dit eigenlijk wel zo?

In de psychologie is al langer een fenomeen bekend, dat we het rebound-effect noemen. Een voorbeeld: Na een intensieve work-out in de sportschool, is het geoorloofd om jezelf te belonen met een oppeppende Snickers. Helaas beperkt dit alle goede effecten van de inspanning en zal het proces van afvallen weer van vooraf aan moeten worden opgepakt.

Ditzelfde principe treedt op bij u en mij als het gaat over het energieverbruik in huis. Professor dr. Dirk Brounen toonde onlangs in een groot onderzoek aan dat huishoudens met een energiezuinige woning de thermostaat juist een graadje hoger zetten. De energiezuinige woning heeft het immers toch allemaal goed voor elkaar. Zonde natuurlijk, maar minstens zo belangrijk: hoe rendeert de investering in dit geval?

Een onzekere en misschien wel kostbare situatie die voorkomen kan worden! Shifft werkt al ruim vijf jaar op het snijvlak van gedragspsychologie, energiegebruik en datavisualisatie. Wij zijn in staat de energiegebruiker op een positieve manier te beïnvloeden in hun gedrag en een rebound-effect te voorkomen. We helpen woningcorporaties en vastgoedeigenaren om meer grip te krijgen op het energiegedrag van hun huurder. Onzekerheid wordt ingeperkt en investeringen maken een grote kans om wel aan de vooraf berekende rendementen te voldoen.

Shifft levert een uniek online communityplatform – uitgevoerd in elke gewenste look & feel – waarmee uw huurder op een uitdagende manier wordt geïnformeerd over zijn energiegebruik. We combineren persoonlijke energiegegevens met bewezen, stimulerende factoren uit de game-industrie om zowel het gevoel van willen als kunnen op te roepen. Energie besparen is makkelijk en leuk. In plaats van de thermostaat die een graadje hoger gaat, hebben wij in de afgelopen jaren bewezen dat energiebesparingen tot wel 15% mogelijk zijn. Zonder terugval!

Geprikkeld en nieuwsgierig? Onze flexibele software kan in elke situatie worden ingepast en vormt altijd een passende oplossing voor uw organisatie. We vertellen u graag meer. Neem direct contact met ons op.

Post your thoughts

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem direct contact op en vraag een demo aan!